Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Οι καλύτερες Li-Ion μπαταρίες ισχύος γιά Power φακούς


Έχοντας το κατάλληλο εργαλείο DC Load (γιά όσους το κατασκεύασαν) , μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια σε σταθερό υψηλό ρεύμα μιά μπαταρία εκεί που δεν μπορούν να μετρήσουν οι φορτιστές και τα κοινά ηλεκτρονικά φορτία , αλλά και επιτέλους να δούμε σωστές μετρήσεις σε υψηλά φορτία που εκεί φαίνεται η διαφορά μεταξύ γνήσιων μπαταριών και Κινέζικων κλώνων , μάλιστα και Κινέζικων κλώνων ήδη καλών Κινέζικων μπαταριών όπως πχ Shockli & Golisi , που το είδα και αυτό από γνωστά "μαγαζιά" που όλοι ψωνίζετε.

Η διαδικασία εκφόρτισης των ακριβών φορτιστών/testers δεν είναι αξιόπιστη σε τόσο χαμηλά ρεύματα εκφόρτισης όπως προείπα.
Επίσης ότι benchmark έχω δεί από "ειδικούς" ατμιστές στα υψηλά ρεύματα άνω των 10Α δεν συνάδει με τα δικά μου και οφείλεται επί το πλείστον στην έλλειψη ειδικού εξοπλισμού , οπότε εδώ θα σας δείξω τούς επίσημους πίνακες που διαθέτω από τις μετρήσεις σε πάνω από 10Α που εκεί θα αξιολογηθεί η σοβαρή μπαταρία γιατί όλες στα 1-2Α εκφόρτισης είναι σχεδόν ίδιες στα αναγραφόμενα specs που ακόμη και την χαμηλή εσωτερική αντίσταση έχουν εύστοχα κλωνοποιήσει οι αντιγραφείς , αλλά "προδίδονται" σε >10Α και μάλιστα σε συνεχόμενη διάρκεια εκφόρτισης που οι μπαταρίες αποκαλύπτουν τις μυστικές τους αδυναμίες ...

Να διευκρινήσω ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες φακών δεν κατασκευάζουν μπαταρίες , οπότε η ετικέτα Imalent/Xtar/Nitecore κλπ είναι κατά παραγγελία σε Κινέζους που τις κατασκευάζουν και όσο υψηλότερη είναι η τιμή τόσο τηρούνται οι αναγραφόμενες προδιαγραφές.
Πρίν ξεκινήσω όμως θα ξεκαθαρίσω το τοπίο με τις ορολογίες και τρόπους μέτρησης συσσωρευτών !

Αρχικά να εξηγήσω τι ακριβώς σημαίνει η έννοια μιλιαμπερώρια (mAh) και τι ακριβώς μετράμε :
3000mAh που αναγράφονται σε μία Li -Ion (ή οποιαδήποτε άλλη) μπαταρία είναι η δυνατότητα της μπαταρίας να παρέχει συνεχόμενο σταθερό ρεύμα 3Α (3000mA) γιά μία ώρα μέχρι το όριο εκφόρτισής της πχ από έναρξη 4,2V έως 3V ή 2,8V (πιό πρόσφατος τρόπος μέτρησης κάτω ορίου).
Γιά να μπορέσουμε να μετρήσουμε εργαστηριακά τον χρόνο αυτό πρέπει να διαθέτουμε ακριβείας ηλεκτρονικό φορτίο το οποίο , όποια και να είναι η τρέχουσα τάση της μπαταρίας μεταξύ 4,2 - 2,8 βόλτ , αυτό να καταναλώνει μόνιμα 3Α ή ότι ρεύμα εκφόρτισης θέλουμε να μετρήσουμε την χωρητικότητά της αλλά ενεργειακά αυτή η μέτρηση είναι απροσδιόριστη χωρίς τάση γιατί για παράδειγμα στα 4V & 3A έχουμε φορτίο 12.6 Watt ενώ στα 2.8V & 3Α έχουμε 8.4 Watt.


Ορισμοί τύπων υπολογισμού

- Θα ορίσουμε την χωρητικότητα της μπαταρίας σαν Q = Ah , που ορίζεται από τον τύπο Cp = I*t
(I = ρεύμα εκφόρτισης σε αμπέρ , t = χρόνος εκφόρτισης σε ώρες) , εδώ παραλείπεται η εκθετική σταθερά κ κατά Peukert , καθότι είναι περίπου μονάδα στις μπαταρίες λιθίου.

- Θα ορίσουμε Μέση τάση εκφόρτισης μπαταρίας Vm , την τιμή τάσης της μπαταρίας στο ήμιση της χρονικής διάρκειας εκφόρτισης δηλ άν εκφορτιστεί σε σταθερό ρεύμα και διαρκέσει 10 λεπτά από 4,2 μέχρι τα 2,8 βόλτ , τότε η Vm τιμή θα ισούται με την τάσης στα ακρα της μπαταρίας ακριβώς στα 5 λεπτά εκφόρτισης.
- Θα ορίσουμε Ενέργεια της μπαταρίας : E = Q * Vm
- Θα ορίσουμε Χωρητικότητα Q  της μπαταρίας σε mAh : (1000*E)/Vm ή Q = 1000*I*t

Γιά να μπορέσουμε τώρα να συγκρίνουμε μπαταρίες πρέπει νά έχουμε αποτέλεσμα μέτρησης ενέργειας γιατί όπως ανέφερα από μόνα τους τα αμπερώρια δεν υποδηλώνουν τίποτε παραπάνω από αμπέρ σε βάση χρόνου , εδώ έρχεται η τιμή της τάσης που αφού είναι μεταβλητη σε όλη την διάρκεια φόρτισης-εκφόρτισης σε βάση/άξονα χρόνου χρειαζόμαστε την μέση τάση εκφόρτισης/φόρτισης της μπαταρίας , αυτή που όλοι διαβάζετε σαν 3,6V ή 3,7V αλλά δεν ξέρετε πώς προκύπτει !
Σύμφωνα λοιπόν με τα εργοστασιακά standart , άν μία λιθίου ισχύος εκφορτίζεται με έναρξη τα 4,2V και τέλος τα 3V , η καμπύλη εκφόρτισης θάναι γραμμική και ακριβώς στο μέσο της (στο 1/2 του άξονα χρόνου εκφόρτισης) θα βρίσκεται η ακριβής μέση τάση εκφόρτισης τα 3,6 βολτ (Vm) όπως στο παρακάτω γράφημα.



Τα τελευταία χρόνια τα όρια μέτρησης έχουν διευρυνθεί από 4,2V μέχρι 2,8V , αρα η μέση τάσης εκφόρτισης είναι 3,7 V στις καινούργιες Li-Ion που σημαίνει ότι μετρήθηκαν μέχρι τα 2,8V κάτω όριο εκφόρτισης.

Άρα τώρα μπορούμε να υπολογίσουμε την Ενέργεια της 3000mAh μπαταρίας που θα ισούται με
E = Q * Vm
=> E = 3 * 3,6V = 10.8Wh.
Κάτω από ιδανικές συνθήκες όλες οι ίδιου pack μπαταρίες 3000mAh θα είχαν την ίδια ενέργεια 10.8Wh πράγμα που όμως εννοείται δεν ισχύει γιατί με την διαφοροποίηση του ρεύματος αλλάζει όλη η χημική συμπεριφορά και τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των μπαταριών γιά παράδειγμα με 1 αμπέρ ρεύμα κατανάλωσης , η μπαταρία θα λειτουργήσει 3 ώρες και θα μας δώσει τα 3000mAh , αλλά στα 6Α που θα έπρεπε να δώσει 3Ah/6 = 0.5h = 30 λεπτά λειτουργίας , θα μάς δώσει πχ 25 λεπτά δηλ 16% λιγότερη ενέργεια και 2500mAh από τα 3000mAh επειδή έχει υψηλή εσωτερική αντίσταση αλλά και λιγότερη ενέργεια αφού η μέση τάση εκφόρτισης δεν θάναι 3,7V αλλά χαμηλότερη αφού και η τάση εκφόρτισης θα ξεκινήσει από τα 3,8V , άρα μόνο ειδικές (και ακριβές) μπαταρίες μπορούν νάχουν την χημική συμπεριφορά και χαμηλή εσωτερική αντίσταση γιά να πάρουμε συνεχόμενα ρεύματα εκφόρτισης άνω των 3C (C=χωρητικότητα στοιχείου).

Υπαρχουν περιπτώσεις που δύο μπαταρίες μπορούν να μας δώσουν σε μετρήσεις ακριβώς τα ίδια mAh πχ 3000 αλλά η μία να έχει συνεχώς υψηλότερη τάση εκφόρτισης από την άλλη και να μας δώσει 10% περισσότερη ενέργεια για αυτό είναι απαραίτητο νά αναγράφεται από τον κατασκευαστή και η ενέργεια E του στοιχείου πχ 10Wh , που σχεδόν κανείς δεν κάνει ...

Ο πιό εύκολος υπολογισμός της πραγματικής χωρητικότητας μιας οποιασδήποτε φορτισμένης  μπαταρίας στο υψηλότερο ρεύμα που την δίνει ο κατασκευαστής , είναι χρησιμοποιώντας τον απλοποιημένο τύπο Peukert Cp = 1000*I*t  (mAh) και τα αποτελέσματα μετά από εκφόρτιση με τεχνητό φορτίο σταθερού ρεύματος (DC Load).
Για παράδειγμα , μία μπαταρία όπως η ισχυρότερη Samsung INR21700-30T 35 άν την εκφορτίσετε με 20Α έως η τάση στα άκρα της να φτάσει τα 2,8 βόλτ και ο χρόνος που θα μετρήσετε θα είναι 9 λεπτά (δηλ 9/60 της ώρας) , τότε η χωρητικότητά της θά είναι 1000*20*(9/60) = 3000 mAh.

Από τα παρακάτω γραφήματα εκφόρτισης συγκρινόμενων μπαταριών θα καταλάβετε πολλά από τα παραπάνω αναγραφόμενα.

Επειδή αναφέρομαι στους Power Users και ισχυρούς φακούς επιδόσεων , η αναφορά μου θα γίνει στα ισχυρότερα αλλά και συνάμα μεγαλύτερης χωρητικότητας στοιχεία Li-Ion που κυκλοφορούν 26650 , 21700 & 18650 και μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνεχόμενα φορτία των 15-20A των ισχυρών φακών μονών ή διπλών μπαταριών με direct mosfet και πανίσχυρους buck drivers κυκλοφορούν σήμερα , ειδικά όταν χρησιμοποιούν ένα 3-βολτο Led XHP50.2 με direct mosfet που δουλεύει κανονικά στα 15-16Α , ή 2 μπαταρίες 26650 για το τελευταίο 6V XHP70.2 με buck drivers >10Α αλλά ακόμη και ένας mini 18650 φακός με quad XP-L2 HD και direct mosfet που απαιτούνται 14Α ...



Θα ξεκινήσω αρχικά από τις 18650 Li-Ion , όπου θα τονίσω ότι θα ξεχάσετε ότι αηδία διαβάζετε γιά 30 αμπέρ και κουραφέξαλα ...
Μπορούμε να διαβάσουμε και 50Α σε αμπερόμετρο σε όλες , αλλά στο 1V ? ... τι να το κάνουμε άν μέ εννοήσατε !
Αυτές οι μπαταρίες των 3000mAh , μπορούν αποδεδειγμένα από χρόνια να αντέξουν 15Α το πολύ συνεχόμενα μέχρι την πλήρη εκφόρτισής τους , (οι 2600mAh πχ VTC5A που θα πέσουν κάτω από 2300mAh στα 20Α δεν έχουν νόημα χρήσης) , άρα αυτό θάναι το max κριτήριο συνεχόμενου ρεύματος ανά μπαταρία , αλλιώς επιλέγετε φακό με 21700 ή 26650.
Στα παρακάτω γραφήματα θα δείτε τις τρείς μπαταρίες (πάντα μιλώντας για τις αυθεντικές) που πέρασαν από 15Α test και τελείωσαν χωρίς πρόβλημα με χαμηλό κατώφλιο τάσης εκφόρτισης τα 2,8V.





- Η γιά χρόνια κορυφαία SONY VTC6 Murata 3120mAh κρατάει ακόμη τα σκήπτρα , στα 15Α συνεχόμενης εκφόρτισης θα μας δώσει 3,38V μέση τάση εκφόρτισης , 2870mAh και ενέργεια Ε = 9.72Wh , ενώ η θερμοκρασία εκφόρτισης θα τελειώσει στους 65° C.
Η πλήρης φόρτιση στο 1Α μετά την πλήρη εκφόρτιση μου έδειξε στον OPUS 2891mAh , άρα άψογη χημική συμπεριφορά και λειτουργία σε βάθος χρόνου γιά 400 εκφορτίσεις.

- Ακολουθεί η γνήσια (τονίζω) Samsung INR18650 30Q , με 3,36V μέση τάση εκφόρτισης , 2750mAh και ενέργεια Ε = 9.24Wh , ενώ η θερμοκρασία εκφόρτισης θα τελειώσει στους 65° C.
Η πλήρης φόρτιση στο 1Α μετά την πλήρη εκφόρτιση μου έδειξε στον OPUS 2756mAh , άρα άψογη χημική συμπεριφορά και λειτουργία σε βάθος χρόνου γιά 400 εκφορτίσεις.

- Tελευταία και καταιδρωμένη έρχεται η υπερεκτιμημένη LG HG2 "καφετιά" που σήκωσε κεφάλι με τους ατμιστές στα pulse currents , αφού εικονικά "κρύα" δείχνει χαμηλή εσωτερική αντίσταση και κρατάει αρχικά υψηλή τάση ακόμη και στα 20Α , αλλά μετά το πρώτο λεπτό εκφόρτισης αρχίζει δραματική αύξηση της εσωτερικής αντίστασης και ρίχνει χαμηλά την μέση τάση εκφόρτισης , έκρυψε λοιπόν πολυ καλά τις αδυναμίες της χημικής της σύστασης HG που αδρανοποιείται σε βάθος χρόνου μετά 50 κύκλους , πέραν του ότι έχει γεμίσει ο πλανήτης κακούς της κλώνους !
Έδωσε ότι και η Samsung 30Q , 2750mAh αλλά με χαμηλή μέση τάση εκφόρτισης στα 3,26V και κατά συναίπεια μόνο 9,1Wh ενέργεια , ενώ η θερμοκρασία εκφόρτισης θα τελειώσει ψηλά στους 68° C.
Η πλήρης φόρτιση στο 1Α μετά την πλήρη εκφόρτιση μου έδειξε στον OPUS 3133mAh , υποδηλώνοντας την κακή χημική συμπεριφορά και απώλεια ενέργειας σε βάθος χρόνου.

Εδώ φέρνω μία πρόταση μπαταρίας για τους περισσότερους φακούς 18650 που λειτουργούν μέχρι 10Α και συμπεριφέρεται σε αυτά καλύτερα από την SONY US VTC6 στα 10Α δίνοντας περισσότερη ενέργεια (10.2Wh) και ειδικά στις μικρές σκάλες θα δώσει πάνω από 3400mAh.
Ο λόγος για την αγαπημένη μου γνήσια LG MJ1 3500mAh που δεν την "πλησιάζει" η διαδεδομένη κόκκινη Sanyo GA ...



Ξεκινάει αρκετά ψηλά σε τάση , έχει κάπως χαμηλή μέση τάση εκφόρτισης στα 3,26V αλλά θα δώσει 3133mAh και ενέργεια 10,2Wh !

H θερμοκρασία εκφόρτισης θα τελειώσει στους 60° C , και η πλήρης φόρτιση στο 1Α μετά την πλήρη εκφόρτιση μου έδειξε στον OPUS 3191mAh άρα άψογη χημική συμπεριφορά και λειτουργία σε βάθος χρόνου γιά 400 εκφορτίσεις.

Τέλος θα κάνω αναφορά σε επίσης μία άλλη γνήσια 18650 την Samsung INR18650 35E με εξαιρετικά χαρακτηριστικά γιά ρεύματα μέχρι 8Α και σε ένα EDC φακό θα δώσει την περισσότερη Ενέργεια από όλες τις 18650 (ήδη στα όριά της 8Α θα δώσει 10,64Wh).
Είναι δε ουσιαστικό το benchmark της μπαταρίας να γίνει στα 8Α που δίνει η Samsung και όχι στα τυποποιημένα 10Α που κάνουν οι "ελαφριάς" γνώσης testers , καθότι αλλάζει ριζικά η χημική συμπεριφορά της σε 20% περισσότερο ρεύμα , γιαυτό είναι ουσιαστικό να γνωρίζουμε το ακριβές  υψηλότερο ρεύμα συνεχόμενης εκφόρτισης κάθε μπαταρίας που δυστυχώς οι κατασκευαστές δεν είναι συνεπείς , αλλά εδώ η Samsung είναι παραπάνω από "ακριβής" στα 8Α που την δίνει ...


Η αρχική φόρτιση από 0% - 100% στον OPUS έδειξε 3461mAh από τα επίσημα 3450mAh.
Η συμπεριφορά της στην εκφόρτιση στα οριακά 8Α είναι εξαιρετική , ξεκινάει αρκετά ψηλά σε τάση 3,92V και κρατάει υψηλή μέση τάση εκφόρτισης στα 3,36V και θα δώσει 3166mAh και ενέργεια 10,64Wh !
Άρα θα δώσει ισχυρό cold start >3,9V σε throwers με Direct mosfet και Cree XPL - Hi / XP-G3 SST-40 dedome.
H θερμοκρασία εκφόρτισης θα τελειώσει στους 59° C , και η πλήρης φόρτιση στο 1Α μετά την πλήρη εκφόρτιση μου έδειξε στον OPUS 3191mAh άρα άψογη χημική συμπεριφορά και λειτουργία σε βάθος χρόνου γιά 400 εκφορτίσεις.
Επειδή λοιπόν το σημαντικό πράγμα από μία μπαταρία είναι η πραγματική Ενέργεια που μπορούμε να πάρουμε , οι Samsung INR18650 35E και η LG MJ1 , είναι οι μόνες 18650 που μπορούν να δώσουν μέχρι και 11 Wh σε ρεύματα των 5Α .


Συνεχίζουμε στην επόμενη πιό σοβαρή κατηγορία Li-Ion την 21700 που διαπρέπει τελευταία από τα ηλ. τσιγάρα (έχει μπεί και η Samsung στο παιγχνίδι) και εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε νέας γενιάς φακούς ,είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε σοβαρά συνεχόμενα ρεύματα των 15Α αλλά και να διατηρήσει και υψηλή μέση τάση εκφόρτισης , αλλά ούτε αυτό το package είναι σε θέση για τα 20Α συνεχόμενης εκφόρτισης μέχρι τέλους (εκτός μίας μοναδικής γνήσιας Samsung 30T).
Επιλέχθηκαν για το benchmark 4000mAh μπαταρίες και το τέστ των 15Α το πέρασαν άξια μόνο 2 που είναι η Samsung INR21700 40T (η γνήσια) και η ανερχόμενη Shockli 21700 4000mAh που η κάθε μία προσφέρει τα δικά της χαρακτηριστικά ...





Όπως φαίνεται στο παρακάτω συγκριτικό , η μέν Samsung 40T παρέχει υψηλή μέση τάση εκφόρτισης 3,47V που είναι πολύ χρήσιμο γιά φακούς με direct mosfet για το 70% του χρόνου λειτουργίας τους , αλλά δίνει μόνο 3750mAh και E=13Wh , με χαμηλή θερμοκρασία στην λήξη της εκφόρτισης 51° C , ενώ η Shockli έχει χαμηλότερη μέση τάση εκφόρτισης 3,28V αλλά κρατάει ψηλά την τάση μέχρι το τέλος αλλά το κυριότερο είναι ότι θα μας δώσει παραπάνω της αναγραφόμενης χωρητικότητας 4125mAh παρόλου του υψηλού ρεύματος των 15Α , θα μας δώσει και περισσότερη ενέργεια Ε = 13,53 Wh με θερμοκρασία στην λήξη της εκφόρτισης 61° C , ενώ κρύα έχει χαμηλή αντίσταση.
Και οι δύο μπαταρίες πήραν από τον OPUS στην φόρτιση τα αμπερώρια που ξόδεψαν , άρα άψογη χημική συμπεριφορά και λειτουργία σε βάθος χρόνου γιά 400 εκφορτίσεις.



Υπάρχει όμως και μία κατηγορία 3V Led που οι απαιτήσεις τους σε ρεύματα είναι υπερβολικές για μία μονή μπαταρία λιθίου όπως τα Luminus CFT-90W & SBT90.2 , που έχουν αρχική κρύα εκκίνηση τα 28Α , που μόνο μία επώνυμη μπαταρία μπορεί να τα δώσει χωρίς να πέσει στα 3V και αυτή δεν είναι άλλη από την πραγματικά ισχυρότερη Li-Ion μόνο σε 21700 package την γνήσια Samsung INR21700-30T 35Α , δυστυχώς μόνο 3000mAh , αλλά  ενδεικτικά στα 30Α ξεκινάει από 3,85V τάση εκφόρτισης που καμία ακόμα και 26650 δεν καταφέρνει σε πάνω από 3,6 V !


 Ο Opus tester αρχικά έδειξε φόρτιση με max χωρητικότητα 3100mAh.
Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα η Samsung 30T ξεκινάει την εκφόρτιση στα 20Α από τα 3,91V , παρέχει υψηλή μέση τάση εκφόρτισης 3,43V που είναι πολύ χρήσιμο γιά φακούς με direct mosfet και δίνει στο τέλος εκφόρτισης 3075mAh και E=10.5Wh , με χαμηλή θερμοκρασία στην λήξη της εκφόρτισης 54° C.
Πήρε από τον OPUS στην φόρτιση περίπου τα αμπερώρια που ξόδεψε , άρα άψογη χημική συμπεριφορά και λειτουργία σε βάθος χρόνου γιά 400 εκφορτίσεις.
Φαίνεται σαν την μόνη μπαταρία που υπάρχει σήμερα , ανεξαρτήτου κατηγορίας και package , που μπορεί να δώσει πραγματικά 35Α και να κρατήσει υψηλή τάση 3,75V στα άκρα της ...

Τέλος θα κάνω μια αναφορά στην τελευταία παραγωγή 2020 Samsung INR21700 50E 5000mAh που έχει αδικηθεί στα reviews , είτε επειδή αξιολόγησαν κλώνους είτε επειδή την βελτίωσε η Samsung τελευταία που δεν γνωρίζω καθότι πρώτη φορά κάνω benchmark σε αυθεντικό κομμάτι του εργοστασίου τελευταίας παραγωγής ...
Όπου λοιπόν φακός Led με 21700 έχει κατανάλωση μέχρι και 10Α η επιλογή της μπαταρίας αυτής είναι μονόδρομος διότι θα δώσει 4988mAh χωρητικότητα και 17,26Wh που καμία 21700 άλλη δεν θά δώσει , και το κυριώτερο είναι ότι ξεκινάει στα 10Α από τα 4V , διατηρεί υψηλή μέση τάση εκφόρτισης και η εσωτερική της αντίσταση είναι αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας δηλ θα ξεκινήσει με 28mR στούς 30 βαθμούς Κελσίου και θα τελειώσει με 20mR στους 52 βαθμούς στο τέλος της εκφόρτισής της , "ψιλά" γράμματα για τους ανιδείκευτους , ουσιαστικά όμως για τους γνώστες ...


Η αρχική φόρτιση από 0% - 100% στον OPUS tester έδειξε 5090mAh από τα επίσημα 5000mAh.
Η συμπεριφορά της στην εκφόρτιση στα οριακά 10Α είναι εξαιρετική , ξεκινάει αρκετά ψηλά σε τάση 4V και κρατάει υψηλή μέση τάση εκφόρτισης στα 3,46V και θα δώσει 4988mAh και ενέργεια 17,26 Wh !
Άρα θα δώσει ισχυρό cold start 4V σε throwers με Direct mosfet.
H θερμοκρασία εκφόρτισης θα τελειώσει χαλαρά στους 52° C , και η πλήρης φόρτιση στο 1Α μετά την πλήρη εκφόρτιση μου έδειξε στον OPUS 5040mAh άρα άψογη χημική συμπεριφορά και λειτουργία σε βάθος χρόνου γιά 400 εκφορτίσεις.
Επειδή το σημαντικό σε μία μπαταρία είναι η πραγματική Ενέργεια που μπορούμε να πάρουμε , η Samsung INR21700 50E , είναι οι μόνη 21700 που μπορεί να δώσει μέχρι και 17,5 Wh σε συνεχόμενα ρεύματα των 5-10Α .


Σαν τελευταία αναφορά έχουμε την κατηγορία των 26650 Li-Ion που πραγματικά καμία μεγάλη εταιρεία δεν μπήκε στην διαδικασία παραγωγής τους παρά μόνο Hong-Kong και Κινέζικες εταιρείες που τις κατασκευάζουν και μάλιστα με αμέριστη επιτυχία !
Μπορούν συνεχόμενα να οδηγήσουν τα νέα "θερία" Led όπως το 3V XHP50.2  στα όριά του με μία μόνο μπαταρία αλλά και να δώσουν και +5000mAh σε 15Α και πάνω ...

Το Benchmark πέρασαν μόνο 3 μπαταρίες η εκπληκτική (γνήσια γιατί κυκλοφορεί και κλώνος) Shockli 5500mAh η νέα Keeppower 5500mAh και η LiitoKala 5100mAh , γιά κάτω από 5000mAh δεν θα αναφερθώ για τέτοιο μέγεθος μπαταρίας , δείτε τα γραφήματα εκφόρτισης 15 & 20Α.






- Η LiitoKala δεν κρίθηκε κατάλληλη για τα 20Α αλλά στα 15Α (MOD Astrolux FT03 3V XHP50.2) τα πήγε μιά χαρά δίνοντας 5000mAh με μέση τάση εκφόρτισης τα 3,2V και ενέργεια Ε = 16.15 Wh με θερμοκρασία στην λήξη της εκφόρτισης 62° C.

- Η νέα Keeppower 5500mAh , που είναι για πρώτη φορά βλέπουμε μιά αξιόλογη μπαταρία υπό αυτό  το Brand , είναι μιά τίμια μπαταρία που δίνεται και στα επίσημα specs σαν 15Α max συνεχόμενη εκφόρτιση , αρχικά πήρε στο test φόρτισης OPUS 5650 mAh , στο παραπάνω γράφημα στα 15Α εκφόρτισης μας έδωσε ακριβώς ότι διαφημίζει , 5500mAh με μέση τάση εκφόρτισης τα 3,27V και ενέργεια Ε = 18 Wh με θερμοκρασία στην λήξη της εκφόρτισης 62° C.
- Παρόλο ότι ήταν εκτός προδιαγραφών έγινε και test συνεχόμενης εκφόρτισης στα 20Α , στο ίδιο παραπάνω γράφημα και τα κατάφερε χωρίς πρόβλημα αλλά με απώλειες σε χωρητικότητα και χαμηλή μέση τάση εκφόρτισης , μας έδωσε 5220mAh , με μέση τάση εκφόρτισης στα 3,14V και ενέργεια Ε = 16.4 Wh με οριακή ασφαλή υψηλή θερμοκρασία στην λήξη της εκφόρτισης 78° C.
Εξαιρετική μπαταρία στην κατηγορία των 15Α με πραγματικά 5500mAh.

- H Shockli 5500mAh κατά την γνώμη μου κρίνεται η καλύτερη Li-Ion 26650 πούχω κάνει benchmark και είναι καιρό η πρώτη επιλογή μου γιατί θα παρατηρήσετε ότι στα 15Α μου έδωσε 5740mAh παρακαλώ ! και ενέργεια 19 Wh με μέση τάση εκφόρτισης τα 3,31V και θερμοκρασία λήξης 59° C , αλλά και στα 20Α συνεχόμενα , έδωσε χωρητικότητα πάνω από την ονομαστική , πράγμα που δεν έχω ματαδεί , 5580mAh ... με ενέργεια 17,85 Wh , Vm = 3,2V και όπως ήταν αναμενόμενο υψηλή θερμοκρασία λήξης 74° C , που είναι στα κανονικά όριά της.
Με δύο από αυτές παράλληλα , τροφοδοτώ με direct mosfet 32A το Luminus CFT-90-W γιά > 2MCd







Αλήθειες για τις φθηνές μπαταρίες

Έχετε αναρωτηθεί γιατί ήμαστε "μάγκες" και την μπαταρία 18650 που πουλάει λιανική τιμή η Samsung/LG ή Sony σε τιμή άνω των 15$ , εμείς την αγοράσαμε 6 ευρώ ?
Σας λέει τίποτα η παρακάτω φωτογραφία επίσημων κιόλας website που πουλούν σε 100άδες τα "κουστουμάκια" τους ?



Αφού θα μου πείτε εμείς την μετρήσαμε με TEST στον OPUS και μας έδωσε σχεδόν περισσότερα mAh από τα επίσημα !
O OPUS και όλοι όμως οι testers δεν έχουν ρεύμα εκφόρτισης > 1Α και πλέον η χημική συμπεριφορά στα χαμηλά ρεύματα είναι ακριβώς ίδια και στις μαιμού μπαταρίες καθότι οι αντιγραφείς έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και στα "ζόρια" πάνω από 10Α αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και είναι αυτό που οι περισσότεροι δεν έχετε τον εξοπλισμό να το δοκιμάσετε !

Αρχικά θα κάνουν review κάποιοι με υποτυπώδη εξοπλισμό από τις ομάδες πού "ελαιώνουν" τους πνεύμονές τους περισσότερο γραφιστικά παρά ουσιαστικά και είναι σπόνσορες εταιρειών που τους στέλνουν τα αρχικά δείγματα , αλλά εμείς τί ακριβώς παίρνουμε σε αυτήν που νομίζουμε προνομιακή τιμή ?

- Επι το πλείστον την νέα γενιά κλώνων που σε χαμηλά ρεύματα 0.5C είναι πολύ κοντά στην πραγματική χωρητικότητα της γνήσιας αλλά μόλις ανέβουμε στο μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης δεν θα πάρουμε ούτε το 50% της χωρητικότητας της αυθεντικής σύν τού ότι θα κατατραφεί και πολύ σύντομα η μπαταρία αυτή χημικά σε καταπόντιση.
- Αυθεντικές παλιότερες σειρές Samsung/LG/Sony/Panasonic 2200 - 2800mAh rewrapped (με άλλη ετικέτα) στην καλύτερη των περιπτώσεων που οι διακινητές έχουν αγοράσει από τα εργοστάσια παραγωγής σχεδόν τζάμπα αφού θα πάνε για ανακύκλωση.


Έμποροι δεν θα βάλουν ποτέ μόνοι τους επιπρόσθετα όπως button top , λάμες , οπότε αν δεν υπάρχουν από το εργοστασιο κατασκευής , αυτό που θα άγοράσετε θα είναι κλώνος.

Η εσωτερική αντίσταση μιάς μπαταρίας 20Α συνεχόμενου ρεύματος εκφόρτισης πχ LG 18650 HG2 , είναι απαραίτητα <=20mΩ δηλ. 0.02Ω , τότε από τον απλό τύπο U = I*R θα βρούμε ότι στο χαλαρό ρεύμα για αυτήν των 10 αμπέρ η πτώση τάσης επάνω της πρέπει νάναι το πολύ 0,2 βόλτ , δηλ από τα 4,2V φορτισμένη να κατέβει στα 4 ακριβώς βόλτ ή στα 20Α θα πέσει στα 3,8V , οπότε κάποιος πούχει αγοράσει στα 6 ευρώ αυτή την μπαταρία να μετρήσει την τάση της μπαταρίας του σε αυτά τα ρεύματα , και επειδή σε συνεχόμενα 10Α η αυθεντική θα διαρκέσει 17 λεπτά , να μας πεί επίσης άν θα καταφέρει να ξεπεράσει τα 10 λεπτά πρίν καεί ή εκραγεί η μπαταρία στους 100 βαθμούς ...

Αυτά λοιπόν τα "μανικάκια" φίρμας βάζουν και οι εταιρείες ΧTAR / NITECORE / IMALENT κλπ αφού δεν κατασκευάζουν μπαταρίες αλλά είναι κοντά στις προδιαγραφές που αναγράφουν άν τις πάρετε από αυτούς , αλλιώς υπάρχουν κουστουμάκια και με τις φίρμες τους ... παντως νάναι καλά οι δύο ανερχόμενες εταιρείες Liitokala & Shockli που τους προμηθεύουν με σωστών προδιαγραφών μπαταρίες αφού οι επώνυμες γνωστές έχουν στραμμένα τα βλέμματα στην αυτοκίνηση & ρομποτική.

Τώρα θα μου πείτε ποιά είναι η σωστή λύση , δυστυχώς δεν μπορώ να προτείνω κάτι άλλο από την αγορά από επώνυμα Ευρωπαικά μαγαζιά/websites που κάνουν μαζική εισαγωγή γνήσιων μπαταριών κατά χιλιάδες που μόνο δίνουν οι επώνυμες εταιρείες , οπότε καταλαβαίνετε και γιατί δεν προτείνω Ελλάδα ακόμη και το γνωστό ΝΚΟΝ στην Ολλανδία "μυρίζει" σοβαρά κλωνοποίηση με τις πρόσφατα refurbished μπαταρίες ! 

Απτό άλλο παράδειγμα , αγοράστηκαν οι γνωστές US Sony VTC6 από τα 5 σοβαρά μαγαζιά καπνιστών και είδη μπαταριών της Ελλάδας πρόσφατα σαν γνήσιες Murata και όλες ήταν Fake , στο 1Α εκφόρτισης που όλοι οι χρήστες έχετε δυνατότητα να τεστάρετε ήταν κοντά στις προδιαγραφές της γνήσιας , μόλις τα αμπέρ εκφόρτισης όμως πέρασαν τα 10 , τότε φάνηκε η προελευσή τους ...
Σχεδόν όλες ήταν καραμπινάτοι κλώνοι , μόνο από την εμφάνιση όπως στην φωτό.



Όσο αφορά τις άλλες εκτός 18650 & 21700 μπαταρίες που δεν υποστηρίζονται από τις κορυφαίες εταιρείες , δυστυχώς εκεί ισχύει το "πυρ κατα βούληση" και ότι μας τύχει , οπότε προτιμήστε γνωστές εταιρείες φακών όπου τηρούνται τουλάχιστον τα θεμελιώδη από τους κατασκευαστές που τις προμηθεύονται ...
 

MOD φακών αξιώσεων δημοσιεύω κατά καιρούς στο https://www.car.gr/classifieds/my/?category=50&myclassifieds=1&sp=2422

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου